Homepage  |  Weblog  |  To "Lean" or not to "Lean"...

#Blog

To "Lean" or not to "Lean"...

Monday, May 31, 2010 door Nick van Alst

Lean is tegenwoordig het toverwoord wat organisaties tot grotere hoogten moet stuwen.

Waar het vroeger alleen om productie organisaties ging, vindt Lean ook steeds meer haar weg in de bankwereld, bij de overheid, in de zorg, etc. Dit is in principe een goede zaak aangezien een succesvol Lean traject veel positieve effecten heeft op een organisatie. Denk hierbij aan een hogere winstgevendheid, motivatie stijging bij het personeel, dalend ziekteverzuim, meer creativiteit op de werkvloer, een standaard werkwijze waardoor de kwaliteit van het product stijgt naar een hoger stabiel niveau, etc.

Toch loopt een Lean traject regelmatig mis. Vaak wordt er enthousiast gestart, maar na een aantal maanden komt de klad erin. Waar is dit aan te wijten? In 9 van de 10 gevallen wordt Lean op de werkvloer enthousiast ontvangen. Het loopt echter mis op het moment dat duidelijk wordt dat de leiding van de organisatie Lean niet actief blijft promoten en aansturen. Een Lean introductie dient altijd Top Down ingevoerd te worden waarbij het management het goede voorbeeld geeft en een actieve rol blijft spelen in het stimuleren van de Lean initiatieven. Op het moment dat blijkt dat de werkvloer er alleen voor staat verliest Lean in rap tempo haar glans.

Dit is zonde voor alle tijd die er in is gestopt, en meer nog zonde voor alle verbetermogelijkheden die niet verzilverd gaan worden…

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden die Lean voor uw organisatie kan bieden.

0 reactie(s) voor “To "Lean" or not to "Lean"...”

  Laat een reactie achter:

  Naam:  
  E-mailadres:  
  Website:
  Reactie:  
    Typ de woorden over die hieronder weergegeven staan:
   
   Nieuwe code