Homepage  |  Weblog  |  Internationaal zakendoen een drama?

#Blog

Internationaal zakendoen een drama?

Friday, June 25, 2010 door Nick van Alst

De wereld is een "global village" wordt vaak gezegd. Maar... is dat wel zo? Als het zo is, dan is het wel een "village" met veel verschillende wijken.

Elk land heeft zijn eigen nationale cultuur die vaak totaal verschilt van die van het buurland. Een mooi voorbeeld is het cultuurverschil tussen Nederland en Vlaanderen. Zo zijn de Vlamingen relatief hierarchisch ingesteld, terwijl de Nederlanders wars zijn van iedere chef die zich bazig opsteld. De Nederlanders zijn lange termijn gericht (spaarzaam, calvinistisch) terwijl de Vlamingen korte termijn gericht zijn (bourgondisch). Het feit dat Nederlanders en Vlamingen de zelfde taal delen voedt vaak de gedachte dat we ook onze cultuur delen. Gevolg hiervan is dat veel Nederlands/Vlaamse fusies of samenwerkingsverbanden mislukken door de grote (maar toch niet onderkende) cultuurverschillen.

Om internationaal zakendoen tot een succes te maken, moeten beide partijen cultuurbewust zijn en bereid zijn om zich open te stellen voor de andere cultuur. We zijn te snel geneigd om het gedrag van de ander direct vanuit ons eigen (cultuur) perspectief te interpreteren. Dit nog voordat we zorgvuldig geobserveerd hebben.

Vader en zoon Hofstede hebben een internationaal erkend standaardwerk over dit onderwerp geschreven. Dit standaardwerk heet "exploring culture". In dit boek worden 5 dimensies beschreven waarmee elke nationale cultuur gedefineerd kan worden. Begrip van deze 5 dimensies leidt tot een beter inzicht in nationale culturen. Hierdoor wordt het internationaal zakendoen een stuk eenvoudiger en succesvoller!

BMS verzorgt op basis van de theorie van Hofstede gecombineerd met de ruime internationale ervaring van ondergetekende, trainingen op het gebied van internationalisering.

Mail ons voor meer informatie!

1 reactie(s) voor “Internationaal zakendoen een drama?”

  1. RobertLor Zegt:


Laat een reactie achter:

Naam:  
E-mailadres:  
Website:
Reactie:  
  Typ de woorden over die hieronder weergegeven staan:
 
 Nieuwe code