Homepage  |  Weblog  |  Zakendoen met China

#Blog

Zakendoen met China

Sunday, January 30, 2011 door Nick van Alst

Eind 2010 werd Rob Bensdorp van BMS benaderd door dhr. Gerard van Ingen, eigenaar van RG Tweewielers - Apeldoorn (http://www.rgtweewielers.nl), met de vraag of wij hem wilden helpen met zijn zakelijke contacten in China. Sinds 1,5 jaar importeert RG Tweewielers scooters uit China, en dat ging gepaard met de nodige "uitdagingen". Afspraken in het algemeen en over kwaliteit en leverbetrouwbaarheid in het bijzonder bleken lastig te maken. Dhr. van Ingen had daarom het idee opgevat om de 4 leveranciers waar hij zaken mee doet op te zoeken om zo tot betere afspraken te komen. Aangezien dhr. van Ingen wist dat Rob Bensdorp van BMS uitgebreide expertise heeft met internationaal zakendoen vroeg hij Rob om de reis voor te bereiden en om hem terzijde te staan tijdens de reis en bij de gesprekken met de Chinese zakenpartners.

De reis moest voeren langs 4 fabrieken: Eén in de buurt van HongKong, twee ongeveer 500 km zuidelijk van Shanghai (in de buurt van Linhai) en één 150 km noord van Shanghai (in Changzhou). De reis moest bovendien maximaal 1 week in beslag nemen waarbij de doelstelling was om in ieder geval 1 dag in elke fabriek te kunnen besteden. Het uiteindelijke reisschema werd als volgt vastgesteld:

Zondag 9 januari vlucht Amsterdam - HongKong

Maandag 10 januari gehele dag in fabriek bij HongKong

Dinsdag 11 januari vlucht HongKong - Shanghai

Woensdag 12 januari bezoek eerste fabriek bij LinHai

Donderdag 13 januari bezoek tweede fabriek bij LinHai

Vrijdag 14 januari bezoek fabriek in Changzhou

Zaterdag 15 januari vlucht Shanghai - Amsterdam

De tijdsplanning was wat aan de krappe kant, maar meer tijd was helaas niet beschikbaar. In de omgeving van Shanghai is gebruik gemaakt van het perfecte Chinese hoge snelheidstreinnet om snel en comfortabel naar de te bezoeken bestemmingen te reizen.

blog 5

De Chinese zakenpartners ontvingen ons in alle gevallen zeer hartelijk. Men liet de fabrieken uitgebreid en zonder voorbehoud zien. Door de goedkope arbeidskrachten zijn de productieprocessen nog steeds veelal handmatig. Men probeert de kwaliteit van de productieprocessen wel te verbeteren, maar het gebrek aan automatisering maakt dit nog lastig. Om toch kwalitatief voldoende te scoren worden de motoren bijvoorbeeld 100% getest.

blog 1blog 2blog 4

Bij zaken doen met Aziatische zakenpartners in het algemeen en met Chinese zakenpartners in het bijzonder, is het van belang te realiseren dat men een goede relatie essentieel vindt voor zaken doen. Neem dan ook voldoende tijd om kennis te maken met de zakenpartners. Bedenk ook dat keihard "nee" zeggen niet vaak gebeurd aangezien dat als te direct wordt ervaren. Dus als u iets vraagt wat ze niet willen, dan is de kans toch groot dat ze bevestigend antwoorden op uw vraag, maar het later niet doen. Zorg dan ook dat u sensitief bent op hun reactie (verbaal en non-verbaal) en check op diverse wijze of u inderdaad een gemeend positief antwoord gekregen hebt.

De zakenreis heeft dhr van Ingen een betere relatie met zijn Chinese partners opgeleverd waardoor zij zich meer inzetten voor hem. Ook is de relatie bestendigd doordat beide partijen elkaar beter zijn gaan begrijpen, waardoor de contacten in de toekomst directer en beter verlopen.

Heeft u ook zaken te doen in het buitenland en hierbij advies nodig? Neemt u dan vrijblijvend contact met mij op.

 

 

0 reactie(s) voor “Zakendoen met China”

  Laat een reactie achter:

  Naam:  
  E-mailadres:  
  Website:
  Reactie:  
    Typ de woorden over die hieronder weergegeven staan:
   
   Nieuwe code