Homepage  |  Weblog  |  Adviesmissie naar Mukurweini Wakulima Dairy, Kenia

#Blog

Adviesmissie naar Mukurweini Wakulima Dairy, Kenia

Saturday, June 13, 2015 door Rob Bensdorp

Na vorig jaar al voor Agriterra naar Meru, Kenia geweest te zijn om Meru Central Dairy te adviseren in het beter organiseren van hun melk inzameling, kwam begin mei de vraag of ik wederom naar Kenia zou willen gaan om Wakulima Dairy in Mukurwe-ini te adviseren in het opzetten van een 'cold chain' voor hun melkinzameling en distributie van hun gereed product (gepasteuriseerde melk).

20150603_095634

Met 'cold chain' wordt bedoeld dat de keten van melkinzameling en distibutie van gereed product gebeurt op een wijze dat de melk gekoeld is. De huidige werkwijze is dat de melk inzameling van boer naar fabriek een totaal ongekoeld gebeurt.

20150603_145949

Op 31 mei 2015 ben ik naar Nairobi gevlogen om de dag erna af te reizen naar Nyeri (200 km noord van Nairobi, aan de voet van Mount Kenya). Ter plekke de lokale Agriterra medewerkers Patrick Kagathi en Hillary Maket ontmoet die me de gehele week zouden vergezellen. De eerste dag eerst kennis gemaakt met de staf van Wakulima Dairy en een rondleiding door de fabriek gehad.

20150602_120811

Vervolgens in de daaropvolgende dagen het melk verzamelgebied, wat in een straal van ongeveer 20 kilometer rond de fabriek in Mukurweini ligt, rondgereist en in kaart gebracht. De coöperatie heeft zo'n 5600 actieve boeren die melk leveren. De gemiddelde boer heeft 2 koeien en levert tussen de 10 en 25 liter melk aan. Dit gaat doorgaans alleen om de melk die 's morgens gemolken wordt. De melk die later op de dag gemolken wordt is meestal voor eigen gebruik. De boeren brengen hun melk 's morgens in aluminium kannen naar de collectiestations van de coöperatie of ze brengen het op een afgesproken tijdstip op een bepaald punt langs de weg, waar een truck van de coöperatie de melk afhaald. Ondanks dat het verzamelgebied niet extreem groot is, is er op deze wijze een heel fijnmazig net gemaakt om de melk te verzamelen. Door voor minder collectiestations te kiezen en deze uit te rusten met koeltanks, kan er voor gezorgd worden dat de melk sneller gekoeld is, en kan het transport van de collectiestations naar de fabriek gaan plaatsvinden met tankwagens. Op basis hiervan kon een advies worden opgesteld over benodigde investeringen en organisatorische wijzigingen in de melk inzameling.

20150603_114239

Op basis van interviews en supermarkt bezoeken kon ook een advies worden opgesteld voor de 'cold chain' van gereed product.

Op vrijdag 5 juni tenslotte het advies gepresenteerd aan de staf van Mukurweini Wakulima Dairy, waarna te terugreis weer kon worden aanvaard.

0 reactie(s) voor “Adviesmissie naar Mukurweini Wakulima Dairy, Kenia”

  Laat een reactie achter:

  Naam:  
  E-mailadres:  
  Website:
  Reactie:  
    Typ de woorden over die hieronder weergegeven staan:
   
   Nieuwe code